Tentoonstelling Het geheim van de Middeleeuwen

Vorig jaar had het Catharijneconvent in Utrecht een prachtige tentoonstelling over borduurkunst: Het geheim van de Middeleeuwen. Tijdens deze tentoonstelling werden veel liturgische gewaden uit de Middeleeuwen getoond.

Deze gewaden waren vol liefde geborduurd met oog voor detail, waarbij men de kostbaarste materialen gebruikte. Als je de prachtigste details ziet, kan je alleen maar bewondering hebben voor dit handwerk.

image

image

Deze foto’s geven slechts een overzicht weer, maar je kan hier al goed zien hoeveel er op de gewaden geborduurd is.

image

Het oog voor de details en hoe precies men te werk ging, kwam ook goed naar voren op deze tentoonstelling.

image

Men gaf op de te bewerken stof aan, wie of wat er afgebeeld moest worden. Bij heiligen gaf men dat aan door de symbolen, die voor een heilige stonden. Zo wordt in de schilderkunst Johannes de Doper altijd met een Lam Gods en een staf (met een lint met de tekst Ecce Agnus dei) afgebeeld. De heilige Ambrosius wordt gesymboliseerd door een bij, dus dat symbool werd voor hem gebruikt. Zo had elke heilige zijn of haar eigen symboliek. Op deze eenvoudige manier kon men dus aangeven wie er op de stof geborduurd moest worden.

Waarom zijn er echter nog dusdanig veel van die oude gewaden overgebleven, dat er een hele tentoonstelling aan gewijd kon worden? Grotendeels komen deze gewaden uit de eigen collectie van het Catharijneconvent. Dit convent heeft zo’n collectie op kunnen bouwen vanwege de reformatie. Hierdoor bewaarde men de gewaden op goed verborgen plekken tijdens de beeldenstormen om te voorkomen dat de gewaden vernietigd zouden worden. In landen, waar men katholiek bleef, bleven de gewaden in gebruik met alle (gebruiks)slijtage tot gevolg.

Hier als laatste nog een link naar een film over de tentoonstelling: http://vimeo.com/120458349
Daar krijg je nog een andere impressie van de tentoonstelling, die zeker voor herhaling vatbaar is en zeker opnieuw mag plaatsvinden.

Advertenties

Auteur: Knitting Gwen

Welkom! Mijn naam is Gwen en ik hou erg van van breien en alles wat met wol, garen, stoffen en dergelijke te maken heeft. Dit kan heel breed zijn: van wat ik zelf maak, wat ik zie bij anderen, op festivals, markten, in musea, kunst, designs enzovoorts. Kortom: ik ben een knitting en yarnaddict!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s