Review studiedag Kostuumgeschiedenis

Eerder schreef ik al eens op dit blog over de studiedag Kostuumgeschiedenis, die door de Vrije Academie georganiseerd wordt op diverse locaties. Vandaag was het zover: de eerste in deze serie vond plaats in Dordrecht. Een kleine groep van ongeveer 15 personen verzamelde zich vanochtend om half elf in een bijgebouw van de Remonstrantse Kerk in Cornelis de Wittstraat voor deze lezing van Annenies Keur, een kunsthistorica gespecialiseerd in textiel.

In vier blokken van een uur tot anderhalf uur werd in de loop van de dag in vogelvlucht ontwikkelingen en trends besproken in mode, kostuums, textiel, accesoires, ambachten, tijdschriften enzovoorts vanaf de prehistorie (voor zover bekend in afbeeldingen, archeologische vondsten en verwachtingen op basis van antropologie) tot en met het heden. Hierbij werd ook regelmatig de link gelegd met de geschiedenis: Industriële revolutie, de botsing van de oorspronkelijke bewoners in Nederland met de Romeinen, de Franse Revolutie, maar ook diverse andere onderwerpen kwamen aan bod. Annenies gebruikte ter ondersteuning van haar verhaal veel, heel veel beeldmateriaal. De groep deelnemers was ook divers qua leeftijd, maar allemaal zeer geïnteresseerd in handwerken, textiel en/of (kunst)geschiedenis.

Een dag vol informatie en stof tot nadenken. Het heeft me tal van ideeën geleverd om eens verder te kijken en te onderzoeken. Voor mij heeft deze dag dus zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Mocht je nog interesse hebben, er zijn nog vijf data op vijf verschillende locaties. Op deze site zie je meer informatie over de studiedag en vind je de link, waar je je kan inschrijven.  Wat mij betreft absoluut een aanrader.

 

Advertenties

Auteur: Knitting Gwen

Welkom! Mijn naam is Gwen en ik hou erg van van breien en alles wat met wol, garen, stoffen en dergelijke te maken heeft. Dit kan heel breed zijn: van wat ik zelf maak, wat ik zie bij anderen, op festivals, markten, in musea, kunst, designs enzovoorts. Kortom: ik ben een knitting en yarnaddict!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s