Loes

Mag ik je voorstellen aan Loes?

Loes is een dame uit de Rotterdamse wijk Carnisse. Zelf heb ik persoonlijk nooit mogen ontmoeten. Hoe dat komt? Ze was reeds afgelopen zomer op 82-jarige leeftijd helaas van ons heengegaan, voordat ik over haar hoorde, laat staan haar heb kunnen ontmoeten. Waarom ik toch over haar vertel, ook al ken ik haar niet persoonlijk? Ze heeft momenteel in Rotterdam een tentoonstelling met eigen werk. Waar dat eigen werk uit bestaat? Kijk maar naar de foto’s.

Links achter zie je ook een aantal stoelen met diverse projecten.

Ik kreeg bijna de neiging om een werkje op te pakken en verder te breien. Alleen durf ik niet met zekerheid te zeggen of dat ook inderdaad het geval was.

Aan de binnenkant van de stellage met de truien was ook het één en ander te vinden: foto’s, citaten van Loes en video’s. En natuurlijk nog meer truien.

Museum Rotterdam was op zoek naar verhalen van Rotterdammers. Bij meerdere bezoeken aan de wijk Carnisse viel Loes Veenstra op: ze zat bijna altijd in de deuropening en was vaak aan het breien. Na enige tijd gesprekken nodigde Loes de onderzoekers bij haar binnen uit. Daar ontdekten de onderzoekers naast de diverse verzamelingen een grote hoeveelheid gebreide items, met name truien. Naar aanleiding daarvan is het balletje gaan rollen: in 2012 organiseerde  Christien Meindertsma een tentoonstelling, stelde een boek samen op basis van de truien en een flashmob werd voor Loes georganiseerd. Van de flashmob circuleert op YouTube nog steeds een filmpje. Dit filmpje wordt op de tentoonstelling getoond.

Tot slot nog een foto, waar ik toch ook wel blij van werd.

De tentoonstelling is weliswaar klein, maar heeft een prominente plek gekregen naast de ingang van het museum. Toch mooi om te zien.

Advertenties

Auteur: Knitting Gwen

Welkom! Mijn naam is Gwen en ik hou erg van van breien en alles wat met wol, garen, stoffen en dergelijke te maken heeft. Dit kan heel breed zijn: van wat ik zelf maak, wat ik zie bij anderen, op festivals, markten, in musea, kunst, designs enzovoorts. Kortom: ik ben een knitting en yarnaddict!

2 gedachten over “Loes”

  1. Ik heb begin juli het verhaal van Loes gehoord, toen ik op bezoek was in het Fries museum over breien. Wat een bijzonder en leuk verhaal he 🙂 Ik wist niet dat ze ondertussen overleden is… Dat is jammer.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s